Училище за най-добрите
Get Adobe Flash player

ПЪРВИ КРАТКОСРОЧЕН ОБМЕН НА УЧЕНИЦИ ПО ПРОЕКТ НА ЕРАЗЪМ+ „BEING AWARE OF WORLD OF BUSINESS ONLINE” В ПОЛША

В периода 17 – 23 февруари 2019 година учителите Мариана Стефанова и Ирена Димитровска-Андреева посетиха училището Zespol Szkol im. Stanislawa Staszica  в гр.Пила, Полша – координатор по проект BEING AWARE OF WORLD OF BUSINESS ONLINE/Да осъзнаем света на бизнеса онлайн/ по програма Еразъм+ на Европейската комисия. На срещата присъстваха всички партньори по проекта – Полша, България, Италия, Турция и Румъния.

Ученици и  учители представиха своите училища, техните региони и държави, както и избора на кариера. Тази дейност беше последвана от филмови и търговски семинари, по време на които учениците от всяка страна научиха за търговски кампании за добър бизнес, бизнес онлайн  и изкуството да правят успешна реклама. Те имаха възможност да снимат и редактират свои собствени реклами, направени за проекта-  запознаване с изкуството на киното. Представени бяха презентации, посветени на онлайн бизнеса и бизнес възможностите във всяка страна. Учениците участваха в  семинар по бизнес отношения за предприемачески умения и комуникация в бизнеса, ръководен от Доктор Моника Клос,мениджър , преподавател в полското училище.

Партньорите по проекта от Полша, Турция, Румъния, Италия и България бяха приети от ръководството на  Община Пила.Те споделиха основните цели и предстоящите дейностите по проекта.

Част от културната програма по проекта бе посещение на на град Торун, познат преди всичко като родното място на Николай Коперник. Старият град е включен в листата на националното културно наследство на ЮНЕСКО през 1997 г. Посетени бяха Мелницата на науката – интерактивен научен музей и Музея на джинджифила, където можеха да се научи повече за тайните на печене на традиционни полски джинджифилови сладки. Разходката из стария град впечатли със средновековната си архитектура, паметника на Николай Коперник и много забележителни монументи.

Първият краткосрочен обмен  в Полша беше уникален шанс за споделяне на знания и опит на ниво, което би било невъзможно да се постигне в едно културно пространство. Както учениците и преподавателите от приемащата страна, така и посещаващите делегации имаха възможност да споделят тяхната култура, развитие  и опит, свързани с възможностите за бизнес в различните страни. Ние споделихме идеите за онлайн бизнеса и опита, който имаме за него в различни страни. Работата в разнообразни групи на различни семинари даде добър резултат за нивото на познания на учениците и имаше огромно значение за международната интеграция между тях.

Предстои втори краткосрочен обмен по проекта в Италия, през септември, 2019год.

Статия във Враца днес