Училище за най-добрите
Get Adobe Flash player

Урок по родолюбие в къща музей „Баба Илийца“

В навечерието на Коледа, Камелия Иванова – учител по български език и литература в ПГТР проведе урок по родолюбие в къща музей „Баба Илийца“ с.Челопек с учениците от VIIIг клас на ПГТР, Враца. Диана Цветкова, уредничка на музея, запозна учениците с изключително богатата експозиция от стари предмети на бита и мебели, красиви килими и типични народни носии за този край на България. Бабите от селото показаха на учениците как се преде с хурка и вретено, как се тъче платно на стан. Разделени на групи, учениците работиха с дарак и чекрък. Запознаха се с изработената от дряново дърво качамилка – уред, с който някога нашите баби са забърквали качамака – едно от най-често сервираните на трапезата им ястия. Замесиха погача, която изпекоха в подница в огнището и похапнаха от нея. Пиха топъл чай от набрани в Балкана билки – мащерка, мента риган. С много забавления и настроение правиха сурвачки.
Камелия Иванова им разказа за традициите на Коледа – празник, изпълнен с много топлина, любов и светлина. Символичните действия в него са с цел здраве, щастие и благоденствие на семейството.Заедно с бабите от пенсионерския клуб на с.Челопек – Веса Петрова, Иванка Тошева, Иванка Георгиева и Иванка Илиева пресъздадоха обичая Бъдни вечер и посрещнаха момчетата от класа, облечени като коледари.
Директорът на ПГТР инж.Румяна Петрова и кметът на с.Челопек Тихомир Тошев бяха гости на урока по родолюбие. Тихомир Тошев приветства учениците с „Добре дошли“ и разказа за историята и забележителностите на селото. Челопек е едно от най-живописните места в цяла България, а най-впечатляващото описание е направил Иван Вазов, който го е сравнил с природен олтар. Кметът представи художествено-документална книга на журналиста Цветана Евгениева „Челопек – Природният олтар”. В нея са използвани исторически сведения, оставени в наследство от народния учител Марин Тошев и от съдия Васил Манчев, допълнени от разкази на днешните жители на врачанското балканско село. Книгата е богато илюстрирана със 189 снимки, които представят различни фамилии и събития от населено място.
Накрая учениците всички получиха ръчно направена заскрежена шишарка, която да занесат вкъщи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Репортаж в КейбълКом-Враца