Училище за най-добрите
Get Adobe Flash player

Програма „Младежта в действие“

logoПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТЪРГОВИЯ И РЕСТОРАНТЬОРСТВО ВРАЦА

УЛ”ХРИСТО СМИРНЕНСКИ”№ 3,

тел. /факс: 00359 92/64 80 46;   00359 92/64 72 02,    email: pgtr_vratza@abv.bg

www. pgtr-vratza.com

Реализирахме   проект BG10/A1.2/169/R2 – „Изследване на кулинарните традиции в различни   региони на България като част от европейското кулинарно многообразие“ с партньор  „Ивитал Консулт“ЕООД, София и Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите, София за периода 15.09.2008-30.06.2011г. по програма „Младежта в действие”.

На 30 май2010г. в село Баница се проведе кулинарен фестивал по проект „Вкусна България“, организиран от община Враца,“ Ивитал Консулт „ЕООД София, Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – София. j1ПГТР е партньор по проекта и участва с три отбора, които представиха традиционни ястия от Врачанския край .В отборите участваха ученици от Х и ХІ клас с техните ръководители: Димитрина Тодорова, инж.Цветомира Иванова и МаргаритаГригорова. Представените ястия от учениците спечелиха овациите на публиката и бяха отличени с грамоти и материални награди от шеф Пеньо Иванов.

„Жива кулинарна традиция“ е проект на Европейската комисия „Младежта в действие“.

Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство реализира този проект в партньорство с„Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7“ – А.Р.И.З.-7, София.

 

j2

Рибни и пилешки специалитети от Врачанския край показаха ученици на 18.02.2012г. Демонстрациите бяха част от програмата „Жива кулинарна традиция” Рибни и пилешки ястия, характерни заВрачанския регион, сготвиха учениците от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство в град Враца. Младежите бяха поредните участници в гостуванията на проекта „Жива кулинарна традиция” в различни региони на България, с цел да опознае кулинарните обичаи на нашия народ. Демонстрациите са част от програмата „Младежта в действие“ на Европейската комисия и „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7“ – А.Р.И.З.-7 – проект, който върви вече втора година. Учениците, бъдещи шеф-готвачи, сами подбраха десетте рецепти, които да представят пред гостите на празника. j5Това са ястия, които не се срещат или се срещат рядко в другите региони, или пък представят различни етнически групи. Под вещото ръководство на шеф Пеньо Иванов, организатор на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза”, учениците от десети клас Тихомир Атанасов, Камелия Дакова, Ивона Стойнова, Паолина Данкова и Кристиян Николаев Банов приготвиха „Сирене по Врачански”, „Пиле – влашка саламура”, „Никулденски шаран по Оряховски”, „Лучник с пиле”, „Пържоли по Врачански”, „Налагана баница”, „Згориградски гювеч”, „Пиле лютика”, „Лесурски пълнени домати” и „Комбус”. j4Сред гостите на празника бяха началникът на РИО Враца Галина Евденова, директорът на гимназията Румяна Петрова, управителят на сдружение с нестопанска цел „Дом на науката и техниката” инж.Светлин Вутов, директорът на Центъра за работа с деца Петранка Гушанска, директорът на Общински младежки дом Ваня Иванова, Оксана Темнишка – председател на Клуб соотечественников „Веслец“, директори на професионалните гимназии и училища от Козлодуй, Оряхово, Бяла Слатина, Мездра, Мизия, Бутан, Борован, Криводол, Краводер, местни ресторантьори, членове на училищното настоятелство, родители. Празникът бе освежен и с участието на майстора на карвинга Веселка Тодорова, згориградските баби с тяхното кулинарно и певческо изкуство, танцьорите на Геновева Спасова от Центъра за работа с деца и певците на народни песни от Общински младежки дом.j8Участваха и фирми от Враца, партньори на Професионалната гимназия по туризъм. „Този проект се реализира с финансовата подкрепа на програма „Младежта в действие“ на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи“. Целта на проекта е да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техният усет, талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие.

j7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИДЕО

facebook страница

Кулинарна академия с шеф Любомир Тодоров