Училище за най-добрите
Get Adobe Flash player

ВТОРА КРАТКОСРОЧНА СРЕЩА

Организация: Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство

Заглавие: PUT YOURSELF IN A REFUGEE’S SHOES

 

Тема на срещата: ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИМИГРАНТИТЕ

 

Срещата в Румъния бе втори краткосрочен обмен по проекта и се проведе в периода 11.05.2017 до 17.05.2017г..

Преди срещата доброволци ученици бяха разделени на групи с различни задачи, като например представяне на семейства на имигранти, условия за живот на деца имигранти, житейски истории. Посетиха бежански лагер в гр. София, кв. Овча купел. Групите  направиха своите проучвания и дейности, подготвиха своите документални материали, фото разкази и кратък филм. Тези продукти бяха представени на цифрови монитори в училище и най-добрите ученици се присъединиха към краткосрочния обмен в Румъния. Това са учениците Валентин Валентинов, Златослав Цветелинов, Памела Христова, Стела Дочева и Христо Маринов.

На срещата в Румъния учениците представиха своите продукти по време на конференция и споделиха опита си с аудиторията на много добър комуникативен английски език.

В началото на обмена се проведе международна вечер и всички ученици представиха  своите танци и някои традиционни храни. Българската група изигра три народни хора в национални костюми, представи презентация с десет български храни, които всеки чужденец трябва да опита и поднесе за дегустация сърми, баница със сирене, пълнени чушки с боб и шопска салата.

По време на тази среща учениците  от гостуващите страни прекарваха времето си заедно с ученици домакини. Присъстваха на обичайните занятия по програма в училище и общуваха на английски език. Създадоха много нови приятелства. За това спомогнаха и игрите организирани от домакините в началото на обмена. Нашите ученици се докоснаха до начина на живот на учениците-домакини.

Част от културната програма по проекта бе посещението на Солна мина- Salina Turda, возенето с теснолинеен влак с парен локомотив и разходка из Клуж Напока, където посетихме магазин на бежанци.

Срещата в Румъния съвпадна с традиционен фестивал на национални костюми, който се провежда ежегодно в гр. Насауд, Бистрица. Българската група ученици подкрепиха северните ни съседи в борбата за рекорд на Гинес, облечени в национални носии и събитието бе отразено в местните медии.

Междувременно учителите  координатори проведоха среща за управлението на проекта. Взе се решение за предстоящата среща. Темата на предстоящата среща е: ОРГАНИЗИРАНЕ СОЦИАЛНИ ДОБРОВОЛЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ ЗА ПРИНУДЕНИТЕ ДА  ИМИГРИРАТ. Срещата ще се проведе от 22.10.2017г. до 28.10.2017г. или в България или в Турция, предвид обстановката в Турция и след решение на италианската и португалската национални агенции. Учениците ще  подготвят разказ в цифрови снимки за живота в общността от бежанци и втория брой на списанието на проекта. Ще бъдат организирани международна вечер с типични ястия и национални танци както и игри, за да могат учениците да прекарат повече време заедно и да общуват на английски език.