Училище за най-добрите
Get Adobe Flash player

ТРЕТА КРАТКОСРОЧНА СРЕЩА

Трети краткосрочен обмен по проект “PUT YOURSELF IN THE REFUGEE’S SHOES”в Турция

В периода 22-ри – 28-ми октомври, 2017год. Директора на ПГТР – инж. Румяна Петрова и Мариана Стефанова – учител по английски език, заедно с четирима ученици: Велин Георгиев, Ангел, Ангелов, Весел Пиронков и Иван Миланов , пътуваха в Турция по проект на Еразъм+ “Put yourself in а refugee’s shoes”/ Постави се на мястото на един бежанец/. Посетено бе училището Ozel Ugur Anadolu Lisesi в гр. Малтепе, Истанбул, партньор по проекта.

Това е третия краткосрочен обмен по проекта. Присъстваха всички страни, участници в  проекта – координаторът от  Италия, гр. Салеми, о-в Сицилия , партньорите:  Турция гр. Малтепе, район Истанбул – домакин на срещата, Румъния –  гр. Насауд, България – Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство, гр. Враца и Португалия INSIGNARE – Associacao de Ensino e Formacao, гр. Оурем.Учениците от всяка страна по проекта представиха своите подготвени материали:  презентации и видео записи по основните теми, поставени за изследване и проучване по темата на обмена:  ОРГАНИЗИРАНЕ НА СОЦИАЛНИ ДОБРОВОЛЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ ЗА ПРИНУДЕНИТЕ ДА ИМИГРИРАТ.

По време на срещата в Турция учениците  участваха в дейностите, организирани от училището домакин, работеха на групи, за  да представят своите резултати от материалите подготвени преди срещата. Учениците  представиха информация за  доброволчески дейности, на местно и национално ниво и споделиха проучванията и опита си с аудиторията. По време на тази среща  учениците  работиха върху обобщаване на  информацията,  разкази, снимки и статии, която ще бъдат  използвани за създаване  на  третия брой на списанието на проекта.

Учениците представиха свои танци и традиционни ястия по време на срещата.

Част от културната програма по проекта бе посещение на историческите забележителности и историческия център на Истанбул, музеят „Мадам Тюсо“, туристическото селище Полонезкьой, Bahçeşehir University (BAU)- частен висш институт, разположен в европейската част на Истанбул и др.

На всички участници в срещата бяха връчени сертификати от домакините по проекта – Турция.

Резултатите от третия краткосрочен обмен ще бъдат публикувани на сайта на проекта.

Следващият – четвърти краткосрочен обмен по проекта ще се състои в България в периода от 18.03. до 24.03.2018год. , където  Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство – гр. Враца ще бъдат домакини на срещата.