Училище за най-добрите
Get Adobe Flash player

Europe on a plate

tmp3499                                                        tmpCBE7

          ПРОЕКТ ПО СЕКТОРНА ПРОГРАМА „КОМЕНСКИ” ”EUROPE ON A PLATE

Проект № LLP-2009-COM-MP-096 „Europe on a plate”  се реализира  в периода 01.08.2009 –31.07 2011г. Партньори по проекта са: Poland, Romania, Belgium, Spain, France, Portugal. По този проект се провеждат дни на румънска, полска, белгийска и т.н. кухня и това е един добър вътрешно квалификационен фактор за повишаване на качеството на образование на нашите ученици. Партньори по проекта са:

1

1.Sierakowice, Poland- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach

2.Oradeaq Romania – Grupul Şcolar “ANDREIŞAGUNA” Oradea

3.Couillet, Belgium – Centre Educatif Communal Secondaire de Couillet-Marcinelle.

4.Salvaterra de Magos, Portugal – Instituto de Educação e Formação do Sorraia, Lda. Escola Profissional de Hotelaria e Turismo de Lisboa

5.Le Havre, FRANCE – Lycée des Métiers Hôtellerie Services  Jules Lecesne.

През двугодишния период за реализация на проекта, учениците от шестте училища откриват традиционната кухня на другите партньорски страни. Всички партньорски институции са професионални гимназии, свързани с  кулинарното изкуство. Основната цел се постига чрез партньорство между учениците в уроци и състезания при осъществяване на визита в чужда страна. 2Учениците участват в дискусии, презентации, пътувания по места и се научават да приготвят и сервират ястие от партньорските страни и да подреждат и украсяват масите за дегустация. Развиват се  уменията на учениците в областта на кулинарното изкуство.

 Проекта има и други цели – повишаване на познанията на учениците свързани чужди традиции в готварството и техните кухни, усъвършенстване на нивото на владеене на английски език в областта на кулинарното изкуство и ежедневни комуникации, повишаване на шансовете на учениците на европейския и местния пазар на работна сила, личностно развитие и усъвършенстване на сръчни умения на учениците,  развитие на креативни и иновационни методи на обучение по специалните предмети,  обогатяване на училищните образователни инструменти и методи на преподаване и др.  От 14 до 21 ноември 2009г. се състоя среща  в гр.Сираковице, Полша  по проект “ Европа в чиния“. На нея присъстваха Дияна Конецовска и Димитрина Тодорова от учителският състав на ПГТР, Малвина и Таня от 11д клас, както и Теодора от 11ж клас.

3 4 5 6 7 8 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В изпълнение на одобрения за финансиране проект „Европа в чиния” по Програма на Европейската комисия „Учене през целия живот”, секторна програма „Коменски” –многостранни училищни партньорства на 18.12.2009г. в ПГТР в кабинета по сервиране се проведе Ден посветен на полската кухня.

Във връзка с реализация на дейности в България по проект „Еurope on a plate” с рег.№2009-1-PL1-COM06-05281 4  за участие в Многостранно училищно парнтьорство по секторна програма „Коменски” в периода 06-13.03.2010г. във Враца гостуваха 10 учители и 18 ученици от партньорски организации от Белгия, Франция, Португалия, Полша и Румъния.

12

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Програмата за домакинството в България включваше състезания по готварство и кетеринг между учениците. Две състезания се проведоха между мултинационални отбори за приготвяне на пилешка супа, пълнени ябълки и млечница и кавърма. Финалното състезание бе между националните отбори на Белгия, Франция, Португалия, Полша и Румъния за приготвяне на „Хайдушки шиш”. Предварително Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство бе заснела телевизионен филм на английски език с продуктите, технологията на приготвяне и сервиране на това ястие. Този филм бе изпратен на партньорите ни за подготовка за състезанието при визитата им в България.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Визитата на нашите партньори във Враца включваше работни срещи, запознаване със природните и исторически забележителности на региона – пещерата „Леденика”, скалните образования „Ритлите”, православен храм „Черепишки манастир”, природонаучен център „Натура”, посещение на исторически и етнографски музей.18

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Читалище „Огнище” в с.Челопек представиха пред гостите на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство автентичния български бит при посещение в къщата- музей на баба Илийца. Звучаха народни песни, виха се кръшни хора, дегустираха се вина и традиционни български ястия – чушки с боб, лютика, сърми и др. Гостите от Португалия и Белгия се научиха да приготвят българска вита и наложена баница. Извиси кръшно българско хоро. Посетиха цех за изработка на битова тъкан в с.Моравица.

При стартиране дейностите по проекта в България гостите бяха поздравени от Председателя на Общински съвет Враца – Малина Николова. Образователната структура на България презентира пред тях Началника на РИО по образованието Галина Евденова. Сертификатите на участниците в състезанията и техните преподаватели връчи заместник-кмета по образованието д-р Михаил Шарков. Пред чуждестранни гости на ПГТР предстои нелеката задача да представят в своето училище «Ден на България». Трябва да подготвят български ястия, музика, танци и декорации от нашата страна. В помощ ще им бъдат подарените от ПГТР сувенири и DVD с българска народна музика и танци. Ще разчитат и на богатата си снимкова колекция и незабравимите мигове прекарани в България. Ще им помагат техните нови приятели от ПГТР Враца. Със сълзи на очи на аерогара София повтаряха „Bulgaria is the best”.

19

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

21 23 24 25

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В периода 26.04-.01.05.2010г. шест представители от ПГТР- Враца, реализираха мобилност в Белгия по проект „Европа на чиния”- № 2009-1-PL1-COM06-05281 4, финансиран от програмата на европейската комисия  “Учене през целия живот”, секторна програма “Коменски“-Многостранни  Училищни партньорства.

 В периода 26 април -01 май 2010г. шест представители от ПГТР- Враца, посетиха Белгия по проект „Европа на чиния”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Учителят Ирма Емилиянова, главният учител инж.Цветана Ценова, директорът на училището инж.Румяна Петрова и учениците единадесетокласници Емил Спасов, Цветелина Ангелова и Кристиян Лалев посетиха партньорите от Centre Educatif Communal Secondaire de Couillet-Marcinelle гр.Шарлероа, Белгия и участваха в дейности по реализация на проекта: проведоха кулинарни уроци, състезаваха се в майсторство в приготвянето на белгийска кухня като се съревноваваха със своите връстници от Румъния, Франция, Португалия и Белгия. Запознаха се със забележителностите на столицата на Белгия и столицата на Обединена Европа – Брюксел. На 15 юни 2010г. учениците от професия „Готвач”, Ресторантьор”, „Кетеринг” и „Хлебар-сладкар” проведоха „Ден на Белгия”.  Единадесетокласниците Цветелина, Емил и Кристиян споделиха пред съучениците си впечатления от направената визита и демонстрираха пред своите съученици и учители аранжирането на цветя,  приготвяне на маса за специални случаи и обясниха технологията на приготвяне на вкусните белгийски ястия, които бяха приготвили.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ученици и учители чрез презентации се запознаха със забележителностите на Белгия, Брюксел и Шарлероа. Бе подредена маса с белгийски ястия, кът с белгийска бира, шоколад, дантели, „Манекен Пис” и други сувенири от Белгия, книги с белгийска кухня и др.материали, свързани с белгийската култура и традиции. Галин и Атанас Снежанови от ХІ ж клас изпълниха традиционна белгийска песен «Pays de Charleroi”.

Проведен бе тест за проверка на наученото за Белгия по време на презентациите. Ученици и учители се насладиха на ароматно приготвените белгийски ястия, наблюдаваха с интерес галерия от снимки с участниците в белгийската визита. Някои опитаха да изработят сами букет за украса на  маса или да сгънат салфетки по изкусен начин.

Участниците в проекта бяха гости на ПГТР Враца в периода 6-13 март 2010г. и всички ученици, участвали в деня на Белгия ги познават. Те гостуваха в домовете им. Сега ги видяха отново във фотосите. Продължават комуникацията си със своите чуждестранни приятели във  FASEBOOK. Очакват с нетърпение следващи срещи по проекта във Франция и Португалия.3435

Всеки участник в „Деня на Белгия” почувства атмосферата на Белгия. Белгия -далечна и близка. Далечна – на 1 695 км от България и близка, защото там са нашите приятели…

В периода 10.10 – 16.10.2010г. двама преподаватели и петима ученици от ПГТР – Враца, реализираха мобилност в Румъния по проект „Европа на чиния” – № 2009-1-PL1-COM06-05281 4 , финансиран от програмата на европейската комисия  “УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ”, секторна програма “КОМЕНСКИ “- Многостранни  Училищни Партньорства.36

Преподавателите Веселка Спасова, Николай Иванов и учениците Вероника  Руменова Кирилова от 11е клас, Йоана Трифонова Гешкова от 11 д клас, Николай  Димитров Петков от 11 г клас, Йордан Тодоров Григоров от 12 е клас и  Николай Спасов Георгиев от 12 ж клас посетиха партньорите от GRUPUL ŞCOLAR “ANDREI ŞAGUNA” – гр. Орадя, Румъния и участваха в дейности по реализация на проекта. За добре дошли домакините запознаха страните-партньори със историята на града, с местната архитектура и забележителностите на гр.Орадя, който е административен център на окръг Бихор в Трансилвания, Румъния.

37

38

40