Училище за най-добрите
Get Adobe Flash player

Еразъм + 2020-1-IT02-KA229-079059_6

DON’T WASTE FOOD: THE TEENOVATORS

/ Cibo in circolo: un nuovo paradigma

2020-1-IT02-KA229-079059_6

C координатор Италия по програма „Еразъм+“, „Ключова дейност 2“ „Стратегически партньорства, сектор „Училищно образование“, проекти за „Партньорства за училищен обмен“, CALL2020г.

Финансиране – 16720.00EUR

Партньори – Италия- 2 партньора, Турция, Латвия, България и Румъния

Project Start Date : 2020-09-01 / Project End Date : 2022-06-30; Продължителност на проекта – 22 месеца

Държава Училище Адрес Град Информация
Италия ISTITUTO ISTRUZIONE SUPERIORE GIOLITTI-BELLISARIO Адрес: PIAZZA IV NOVEMBRE 6 12084 MONDOVI IIS Giolitti-Bellisario-Paire е висше учебно заведение, разположено в Пиемонт, в северозападната част на Италия, близо до Алпите. Като цяло това е малка мрежа от училища, тъй като включва:

– Професионален институт за кетъринг, хотелиерство и туризъм „Г. Джолити Мондови: приготвяне на храна и вино; продажби; сладкарски храни; гостоприемство, туристическа дейност.

– Селскостопански технически институт със съседна селскостопанска компания. Земеделие, селскостопанска и хранително-вкусова промишленост – Мондови.

– Професионален институт за бизнес услуги „М. Bellisario ”- Мондови

– Професионален институт за кетъринг, хотелиерство и туризъм „G. Paire“, разположен в Barge (70 км от Мондови). В момента броят на класовете

възлиза на 54 за общ брой 1162 ученици на възраст между 14 и 19 години, от които 85 с увреждания

(дислексия, дисграфия, дискалкулия и други специални нужди), около сто са с произход от други страни.

През последните 3 години имат 5 проекта по Еразъм+, като сред тях КД 229,101,102,202. За 2019год. нямат одобрени проекти.

Италия IPSSEC „Adriano Olivetti“ Адрес: Via Lecco, 12 20900 Monza „Институтът Адриано Оливети е историческо училище на Монцезе, в което вече се помещава Техникум от края на 19 век. Професионалният институт за храни, вино и търговски услуги с учебни зони е в сферата на услугите- храна и вино, хотелиерство,  туристическата индустрия, заведения за хранене и продажби, сладкарски изделия.През последните три години имат 3 проекта през 2019год.- един КД201 и два по КД1- училищно ниво/ КД101/ и за възрастни/КД 104/.
Турция Sule Muzaffer Buyuk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Адрес: YUKARI PAZARCI MAH. 4079

 

07600 Manavgat,

Анталия

Професионално средно- техническо училище със специалности производство но дрехи, фотография, настаняване и пътуване, обслужване – храни и напитки, фризьорство и др. Има добра взаимовръзка между подготовката на кадри и пазара на труда с упехи на състезания по обслужване с храни и напитки.

Имат опит в работата по международни проекти и по Еразъм+М 4 проекта през 2017 и 2018год., три проекта през 2019 – по КД201, КД219 и КД202,

България ПГТР Враца
Латвия Daugavpils Tirdzniecibas profesionala vidusskola Miera Street 57 LV-5417 Daugavpils Държавно средно професионално училище в Да̀угавпилс  – град в Югоизточна Латвия, втори по население в страната. Разположен е на река Западна Двина (Даугава), близо до границите с Беларус и Литва. Училището има 350 ученика и 46 служители/ учители и персонал/.Търговско училище, подготвя специалисти в областта на кетъринга/ готварство и сладкарство/, търговия, хотелиерство и ресторантьорство. Училището е добре познато в Латвия и с успехите си от участие в конкурси по готварство, сладкарство, ресторантьорство, сервиране, хотелиерско обслужване.През последните години имат 3 проекта през 2017год. – КД102 и КД202, един проект за 2019год.- КД202.
Румъния Colegiul Tehnic de Comunicatii Nicolae Vasilescu-Karpen / Technical College “N.V.Karpen” Mioritei Nr.76 bis 600279 Bacău Технически колеж, разположен в район Молдова- Североизточна Румъния. Има над 2000 ученици, от тях 1247 са между 14 и 18 год.- средно професионално обучение. Имат и класове за обучение на възрастни – от 20 до 50 годишна възраст. Имат специалности с подготовка по готварство, сервиране, кулинарна практика, транспорт на стоки и др. Подготвят кадри за туристическите курорти на Румъния.През последните 3 години имат 2 проекта по КД229 през 2018год.

 

МОБИЛНОСТИ Don’t waste food- the teenovators

Населението на света продължава да расте, а провалът на сегашната система за производство на храни причинява сериозни екологични и социални кризи и става все по -очевиден. Необходимостта от преход към по -устойчиви хранителни модели, способни да изхранват хората, без да унищожават планетата, ще ни позволи да поддържаме високо ниво на благосъстояние и здраве на населението, както и да запазим земния рай, в който живеем, така че нашите децата и децата на нашите деца да имат възможността да се възползват от него. „Cibo in circolo: un nuovo paradigma/Don’t waste food the teenovators“ съгласно договор 2020-1-IT02-KA229-079059_6 – е проект, вдъхновен от младежите, участвали в конкурс, организиран на май 2019 г. в Милано, благодарение на „Fondazione Francesca Rava – NPH Italia“. Този конкурс призовава младите тийнейджъри да представят проекти и идеи за промяна на сегашната система на хранене и да се справят глобално със световните проблеми, свързани с темата, с устойчивото развитие, с пълноценно използване на ресурсите.

Проектът Don’t waste food the teenovators привлича младежи – новатори, идващи от готварски, хотелиерски и туристически училища, разположени в 5 различни държави. Те се обединени около проекта, представлявайки общо 6 училища и държави, за да проучат как кръговата икономика може да помогне за избягване на разхищаването на храни, оттук и заглавието „Не пилейте храна“.

Проектът стартира в края на месец Октомври, когато четирима наши учители, ще се срещнат с колегите си в Италия, за да се включат в курс за обучение на учители по Кръгова Икономика.

След това и учениците ще могат да участват в различни обучения и дейности, посещавайки другите държави и училища по проекта – Латвия, Турция и Румъния.

В периода 24 – 30 октомври инж. Румяна Петрова – директор на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца, заедно с трима учители осъществиха мобилност в Северна Италия по проект 2020-1-IT02-KA229-079059_6 ,,Don’t waste food the teenovators“. Основната тема на проекта е предотвратяване на пагубното за съвременната цивилизация изхвърляне на храна, чрез използване на ,,кръгова икономика‘‘.

Посетени бяха град Монца и град Мондови, където в италиански кулинарни училища, учениците заедно с педагозите приготвиха традиционни за региона ястия. Партньорите присъстваха на лекции водени от висококвалифицирани специалисти.

 Културната програма бе разнообразна и включваше посещение на забележителности и музеи в град Милано и обиколка на градовете домакини. В ролята на екскурзоводи влязоха ученици, за да покажат всички ценни забележителности на гостите от Турция, Румъния, Латвия и България.

Статия във вестник Конкурент

Статия във Враца днес