Самостоятелна форма на обучение

Самостоятелна форма на обучение

Заявления на учениците в самостоятелна форма на обучение, за сесия Юни ще се приемат в канцеларията на ПГТР до 14.05.2024г. Сесията ще започне на 03.06.2024 г.

Съгласно ЗПУО:

Чл. 112. (1) В самостоятелна форма може да се обучават:
1. ученици в задължителна училищна възраст, които по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, издаден от съответната експертна лекарска комисия, определена в Закона за здравето, не могат да се обучават в дневна форма;
2. ученици в задължителна училищна възраст - по желание на ученика или родителя, по реда на чл. 12, ал. 2;
3. ученици с изявени дарби;
4. лица, навършили 16 години.
(2) Самостоятелна форма на обучение не може да се организира за ученици по чл. 49, ал. 2, т. 1.
(3) Самостоятелната форма включва самостоятелна подготовка и изпити за определяне на годишни оценки по учебните предмети от училищния учебен план.
(4) При самостоятелна форма на обучение се прилага училищният учебен план за дневна или вечерна форма.
(5) Учениците по ал. 1, т. 2, които се обучават в самостоятелна форма по желание на родителите и не постигнат необходимите компетентности в съответния клас, продължават обучението си при спазване на изискванията на този закон в друга форма на обучение по чл. 106, препоръчана от екипа за подкрепа за личностно развитие.
(6) Самостоятелната форма на обучение за учениците по ал. 1, т. 2 се организира след решение на експертна комисия, създадена към регионалното управление на образованието.
(7) За провеждането и организацията на самостоятелната форма на обучение за учениците по ал. 1, т. 2 в съответствие с изискванията на този закон се осъществява контрол на всеки учебен срок от експертната комисия към регионалното управление на образованието по ал. 6. В комисията задължително участва представител на Агенцията за социално подпомагане.

 

Съгласно НАРЕДБА № 10 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Чл. 37. (1) Самостоятелната форма на обучение включва самостоятелна подготовка и изпити за определяне на годишни оценки по учебните предмети от училищния учебен план.
(2) Самостоятелната форма на обучение може да се организира за:
1. ученици в задължителна училищна възраст, които по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, издаден от съответната експертна лекарска комисия, определена в Закона за здравето, не могат да се обучават в дневна форма;
2. ученици в задължителна училищна възраст - по желание на ученика или родителя, по реда на чл. 12, ал. 2 ЗПУО, след решение на експертна комисия, създадена към регионалното управление на образованието;
3. ученици с изявени дарби;
4. лица, навършили 16 години.
(3) При самостоятелна форма на обучение се прилага избран от ученика утвърден училищен учебен план.
(4) Заявлението за записване в самостоятелна форма на обучение по чл. 31, ал. 4 може да се подаде и до 20 учебни дни преди изпитна сесия, определена в правилника за дейността на училището, с изключение на учениците по ал. 2, т. 2.
(5) Изпитите по учебните предмети от училищния учебен план са организирани в сесии, чийто брой през учебната година се определя в правилника за дейността на училището.
(6) За лицата по ал. 2, т. 4 се допуска обучение за завършване на два класа в една година, ако са заявили това свое желание при подаване на заявлението по чл. 31, ал. 4. Те полагат изпити за следващ клас само ако успешно са положили всички изпити, предвидени за завършване на предходния клас.
(7) Редовните изпитни сесии за учениците по ал. 2, т. 2 се организират в края на всеки учебен срок.
(8) За учениците по ал. 2, т. 2 в съответствие с чл. 112, ал. 7 ЗПУО експертната комисия към регионалното управление на образованието, в която се включва и представител на Агенцията за социално подпомагане, осъществява контрол на всеки учебен срок на организацията и начина на провеждане на изпитните сесии и на резултатите от тях.
(9) (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) Учениците по ал. 2, т. 2, които не са положили успешно в рамките на една учебна година два и повече изпита за определяне на годишна оценка по учебните предмети от училищния учебен план, продължават обучението си при спазване на изискванията на ЗПУО в друга форма на обучение, препоръчана от екипа за подкрепа за личностно развитие.
(10) Самостоятелна форма на обучение не може да се организира за ученици по чл. 49, ал. 2, т. 1 ЗПУО.
(11) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2020 г., в сила от 02.10.2020 г.) Когато в училището е организирано обучение по чл. 40а, ал. 3 и 4, ученик, който се обучава в самостоятелна форма по ал. 2, т. 1 - 3, може по желание да наблюдава синхронен урок, без да взаимодейства с учителя и с останалите ученици.
 

ИЗПИТИ И ИЗПИТНИ СЕСИИ

            Видът на полаганите изпити от учениците в самостоятелна форма на обучение, съгласно чл.7 ал.3 т.2 от НАРЕДБА № 11 от 01.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците е  ИЗПИТ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ГОДИШНА ОЦЕНКА. Изпитите се полагат върху учебното съдържание по съответния учебен предмет, изучавано през учебната година.

Изпитите  се провеждат в ПИСМЕНА ФОРМА, освен в случаите по чл.41 ал.1,2,3 от НАРЕДБА № 11 от 01.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците.

            През учебната 2023/2024 година се организират 3 изпитни сесии, както следва /:

╢от 06.11.2023 до приключване на изпитите по подадени молби на ученици;

╢от 12.02.2024 до приключване на изпитите по подадени молби на ученици;

╢от 03.06.2024 до приключване на изпитите по подадени молби на ученици;

             Редът за организиране на отделните сесии /дати, комисии и др./ се определя  в отделна  заповед на директора, преди всяка конкретна сесия.


Необходими документи за обучение в СФО:
1. Подаване на заявление до директора (по образец) за преминаване в самостоятелна форма на обучение, като се описват причините за преминаване в самостоятелна форма на обучение:
1.1 за учениците, ненавършили 16 години заявлението се подава от родителя/настойника;
1.2. за учениците, навършили 16 години заявлението се подава от ученика, заверено с име, фамилия и подпис на родителя.
1.3 заявлението може да се подаде и 20 учебни дни преди започването на редовната изпитна сесия. (чл.37 ал.4 от Наредба 10 от 01.09.2016г.)
2. Заповед на директора за наложена санкция по чл. 199 ал. 1 т. 5 от ЗПУО за преместване в самостоятелна форма.
3. При преминаване в самостоятелна форма на обучение ученикът задължително предоставя актуална собствена снимка за документи, за изготвяне на личен картон за самостоятелна форма на обучение.
4. Изпитите се насрочват след подаване (по образец) на заявление за явяване на изпити до директора на училището. Заявлението се подава не по-късно от 20 дни преди съответната изпитна сесия. 


Архив